tisdag 19 februari 2013

[Introducerar] Incan Abraham



Jag gillar inte att kategorisera vad band spelar för typ av musik. Visst, pop/rock eller folk, såväl som hiphop, är enkelt att skilja på, men att föra in ett band under en kategori är som att brännmärka dem, som om allt de gör måste följa dess kategoris regler, eller att allt de gör faller in under den titeln. Dessutom är det så många band som hör hemma under liknande underkategorier att det är svårt att få en idé av vilken typ av musik bandet spelar. Säger man att de spelar alternativ/indierock, säger inte det särskilt mycket, eftersom det är så många band som spelar den typen av musik idag, och många har väldigt olika sound. Då kan man jämföra band med andra band, för att få en mer exakt idé. Det är ett enkelt sätt att förklara vilken typ av musik ett visst band spelar, men man tar ju då också bort en bit av dess personlighet, som om de inte är något eget längre. Tyvärr är det den bästa strategin jag har för att förklara Incan Abraham.

Det är så mycket i deras musik som påminner mig om ett av mina favoritband; Local Natives. De snabba lugna, men ändå snabba trummorna, med tätt följande virvlar och ekande lugna gitarrslingor  samt sång i harmonier. Lyssna på låten Beige från Ancient Vacation EP, så förstår ni vad jag menar.

Teddy Cafaro (gitarr och sång), Giuliano Pizzulo (keyboard och sångs), Spencer Mandel (bas) och Andrew Clinco (trummor) träffades redan på dagis i NY state, men det var inte förrän 2009 de bildade Incan Abraham, och började arbeta på sin första EP. De har idag släppt sammanlagt 4 EPs, var av den senaste, Springhouse, släpptes förra året. Ancient Vacation, den näst senaste skivan de skapade, finns på spotify, och fler av deras låtar finns på soundcloud och Youtube. Deras första LP väntas komma i sommar, något jag personligen verkligen ser fram emot, nu när Local Natives Hummingbird redan släppts.